Články

 
 
 
Creativesites

 
 
 
Úvod > Články
 

Ručne vyrobená retiazka

Šperk, ktorý ozdobí každé oblečenie. Našu ručne vyrobenú retiazku nájdete spolu s ďalšími jedinečnými šperkami v našich 15 predajniach po celom Slovensku.

 

 

Jedinečný smaragdový prsteň

Desať dní trvá, kým sa u nás vyrobí tento prsteň zo smaragdu. Spoznajte vo videu ľudí, ktorí za ním stoja.

 

 

Obrúčka pre zamilovaných

Príbeh obrúčky vzniká práve u vás, pre ktorých ju osem našich kolegov pripravuje na túto unikátnu príležitosť. Inšpirujte sa aj ostatnými príbehmi: https://www.zlatokov.sk/obrucky/ 

 

 

Ako sa tvorí dámsky prsteň

Vstúpte do sveta tradičnej výroby šperkov a pozrite sa s nami, ako vzniká ručne vyrobený dámsky prsteň. 

 

 

 

Vášeň, ktorú mám v sebe už 50 rokov

Náš zamestnanec, Jozef Čičo, už v štrnástich rokoch vedel, že chce byť zlatníkom. Dnes je už dôchodca, ale práci so šperkami sa venuje naďalej, lebo je to jeho vášeň. Prečítajte si rozhovor s ním.

Celý článok...
 

Ako vzniklo zlato

Kde sa vzalo zlato?


Zlato je už odpradávna symbol bohatstva a moci a svojím leskom si získava srdcia žien i mužov. Je krásne, užitočné a k jeho vzniku sa viaže búrlivý jav (záblesk žiarenia gamma-ray burst – GRB), ktorý sa odohral vo vesmíre a sprevádzal zrážku dvoch neutrónových hviezd. Pri zrážke vznikli tak vysoké teploty a tlak, ktoré dokázali vytvoriť ťažké kovy, medzi ktorými bolo aj zlato. Zlato sa nachádzalo aj v mračne, z ktorého vznikla naša slnečná sústava a kvôli jeho veľkej hustote ho nájdeme aj v zemskom jadre.
Zlato sa teda dostalo na Zem po mohutnej explózii a stalo sa súčasťou povrchu v rôznych hĺbkach. Vďaka extrémnym podmienkam, ktoré sprevádzali vznik zlata, ho nie je možné vyrobiť pri bežných podmienkach na Zemi a aj preto je také vzácne. Najstaršie náleziská zlata vznikli pred 3 miliónmi rokov a najmladšie pred asi 30-tisíckami rokov. Najprv ľudia objavili zlato vo forme malých lupienkov a kamienkov v riekach, kde ich získavali ryžovaním a postupne sa začali zaoberať aj jeho ťažbou. Zlato sa ťaží už viac ako 6 000 rokov.
Celková hmotnosť doteraz vyťaženého zlata sa odhaduje na 75 až 120 tisíc ton a najväčšie náleziská nájdeme v Juhoafrickej republike, Kanade, USA, Rusku, Novej Guinei a v Austrálii.
 

Celý článok...
 

Starostlivosť o šperky

Správna starostlivosť o šperky

Aby boli vaše šperky aj po rokoch stále rovnako krásne, treba im venovať zodpovedajúcu starostlivosť. Naše šperky vám tak budú robiť radosť ešte veľa rokov.
- Šperky by ste nemali nosiť pri ťažkej fyzickej práci ani pri športe. Predídete tak mechanickému poškodeniu šperku aj chemickej reakcii s potom

 

Celý článok...
 

Diamanty

Diamanty sú večné

Diamant ako najtvrdší nerast na stupnici tvrdosti s hodnotou 10 je jedným z najvzácnejších drahých kameňov na svete a investícia do diamantov je jednou z najstabilnejších. Okrem racionálnych investícií sú diamanty symbolom lásky v podobe briliantových snubných prsteňov. Táto tradícia sa datuje až do 15. storočia, kedy arcivojvoda Maximilián Rakúsky obdaroval diamantovým prsteňom Máriu Burgundskú. Odvtedy sa tento zvyk postupne šíril a udomácnil aj v rodinách, ktoré nemajú modrú krv.
 

Celý článok...