Creativesites

 
 
 
Úvod > Články > Ako vzniklo zlato
 

Ako vzniklo zlato

Kde sa vzalo zlato?


Zlato je už odpradávna symbol bohatstva a moci a svojím leskom si získava srdcia žien i mužov. Je krásne, užitočné a k jeho vzniku sa viaže búrlivý jav (záblesk žiarenia gamma-ray burst – GRB), ktorý sa odohral vo vesmíre a sprevádzal zrážku dvoch neutrónových hviezd. Pri zrážke vznikli tak vysoké teploty a tlak, ktoré dokázali vytvoriť ťažké kovy, medzi ktorými bolo aj zlato. Zlato sa nachádzalo aj v mračne, z ktorého vznikla naša slnečná sústava a kvôli jeho veľkej hustote ho nájdeme aj v zemskom jadre.
Zlato sa teda dostalo na Zem po mohutnej explózii a stalo sa súčasťou povrchu v rôznych hĺbkach. Vďaka extrémnym podmienkam, ktoré sprevádzali vznik zlata, ho nie je možné vyrobiť pri bežných podmienkach na Zemi a aj preto je také vzácne. Najstaršie náleziská zlata vznikli pred 3 miliónmi rokov a najmladšie pred asi 30-tisíckami rokov. Najprv ľudia objavili zlato vo forme malých lupienkov a kamienkov v riekach, kde ich získavali ryžovaním a postupne sa začali zaoberať aj jeho ťažbou. Zlato sa ťaží už viac ako 6 000 rokov.
Celková hmotnosť doteraz vyťaženého zlata sa odhaduje na 75 až 120 tisíc ton a najväčšie náleziská nájdeme v Juhoafrickej republike, Kanade, USA, Rusku, Novej Guinei a v Austrálii.
 

Prečo je zlato také výnimočné?


Vďaka svojim výnimočným vlastnostiam bolo zlato jedným z prvých kovov, ktoré ľudia začali ťažiť a spracovávať. Je odolné voči vonkajším vplyvom, hrdzi, kyselinám, zásadám aj soliam. Na stupnici tvrdosti minerálov patrí k mäkkým kovom s hodnotou 2,5 (diamant obsadzuje najvyššiu priečku s hodnotou 10). Preto sa veľmi dobre spracováva a ťaží zo zlatých rúd. Na výrobu šperkov a klenotov ho využívali už starovekí ľudia a pokračuje to až dodnes. Hodnota zlata si drží stabilne svoju cenu a preto je výbornou komoditou na investovanie.   
Na zisk jednej trojskej unce zlata (31,103 gramu) musí baník pracovať približne 38 hodín v zlatej bani. Popri tom sa spotrebuje viac ako 5300 litrov vody, množstvo rôznych chemikálií a toľko elektrickej energie, ktorá by stačila na chod bežnej domácnosti viac ako 10 dní.


Ako rozlišujeme zlato?


Čisté zlato je veľmi mäkké a preto by sa s ním v šperkárstve nedalo pracovať. Preto sa do zlata pridávajú iné drahé kovy, aby sa zliatina stala tvrdšia a trvácnejšia. Pridaním kovov ako platina, paládium, nikel alebo zinok či striebro vzniká biele zlato, ružové zlato vzniká pridaním medi a prímesou železa zlato získa modrastý odtieň.
Čistotu zlata meriame v karátoch. Rýdze zlato má 24 karátov, čo je na stupnici 1000/1000. Ani to však nie je úplne čisté zlato, preto sa hovorí o 999/1000 zlate. Je to preto, že sa zlato v zemi nachádza vždy s malou prímesou iných prvkov. V šperkárstve sa najčastejšie používa 14-karátové zlato (585/1000) a menej často 18-karátové zlato (750/1000).
Každý zlatý šperk, ktorého váha presiahne 0,5 gramu na kus a ktorý sa predáva na území Slovenska musí mať punc, ktorý určuje jeho rýdzosť.

 

Dominik Fronc

Štručné a výstižné :)

...

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár: