Creativesites

 
 
 
Úvod > Články > Diamanty
 

Diamanty

Diamanty sú večné

Diamant ako najtvrdší nerast na stupnici tvrdosti s hodnotou 10 je jedným z najvzácnejších drahých kameňov na svete a investícia do diamantov je jednou z najstabilnejších. Okrem racionálnych investícií sú diamanty symbolom lásky v podobe briliantových snubných prsteňov. Táto tradícia sa datuje až do 15. storočia, kedy arcivojvoda Maximilián Rakúsky obdaroval diamantovým prsteňom Máriu Burgundskú. Odvtedy sa tento zvyk postupne šíril a udomácnil aj v rodinách, ktoré nemajú modrú krv.
 

Vznik diamantov

Diamanty sú vo svojej prirodzenej forme tvorené obyčajným uhlíkom. Avšak zoskupenie jeho atómov už také obyčajné nie je. Atómy uhlíka sa zoskupujú krátkymi a pevnými väzbami do kubickej kryštalickej mriežky. Takto zoskupené atómy kryštalizujú v extrémnych podmienkach pod tlakom viac ako 70 tisíc kilogramov na centimeter štvorcový a pri teplote viac ako 3 000 stupňov Celzia. Takéto podmienky zodpovedajú hĺbkam približne 100 až 200 kilometrov pod povrchom Zeme, odkiaľ vďaka vulkanickým horninám v ktorých je usadený vystupuje na zemský povrch.

Cena diamantov

Určuje sa podľa tzv. 4C, čo je skratka štyroch hodnotiacich parametrov v angličtine:
Carat – hmotnosť kameňa, ktorá je uvedená v karátoch, pričom jeden karát (ct) váži 0,2 gramu. Jeden karát predstavuje v obchodnej terminológii 100 bodov. Prírodný diamant stráca brúsením až polovicu svojej pôvodnej hmotnosti.
Clarity – čistota kameňa sa určuje na základe množstva mikroskopických cudzích telies (inklúzií) v objeme diamantu. Čím je ich menej, tým je diamant cennejší. Dokonalo čisté diamanty sú veľmi vzácne preto, že sa vyskytujú veľmi zriedka.
Color – farba kameňa podlieha farebnej stupnici od D po Z a označuje diamanty od žltej po bezchybnú bielu. Čím svetlejší je diamant na farebnej stupnici, tým vyššie stúpa jeho hodnota. Osobitnú kategóriu predstavujú farebné diamanty, ktoré majú intenzívne zafarbenie, ktoré sa nazývajú Fancy color. 
Cut – výbrus kameňa podlieha okrem iných kritérií aj móde. Je matematicky definovaný a má tvary kosoštvorca, štvorca, slzy, srdca, obdĺžnika alebo rozety. Najčastejší je briliantový výbrus (Round), ktorý spracováva kameň tak, aby odrážal čo najviac svetla. Diamant v takom výbruse má dokopy 58 faziet – plôšok, z toho 56 trojuholníkových po obvode, vrchnú plochu v tvare pravidelného osemuholníka a spodný hrot.
Všetky tieto informácie sú súčasťou certifikátu diamantu, ktorý je akýmsi rodným listom kameňa. Okrem 4C obsahuje aj názov a adresu laboratória, ktorý certifikát vydal a číslo a dátum jeho vystavenia. Okrem týchto štyroch parametrov sa pri stanovení ceny berie do úvahy aj symetria, obsah fluorescenčných prvkov, miesto nálezu a história diamantu. Najznámejšie geologické ústavy, ktoré vydávajú certifikáty pravosti sú ICI, GIA, SIGMA, DPL a HRD.

 

 

Pridať komentár:

...

Pridať reakciu na komentár: